• ср. дек. 1st, 2021

Проф. Даниел Вълчев е новият носител на наградата за просветителство на името на акад. Сендов

Byking-of-net.com

ное. 1, 2021

В Деня на народните будители Деканът на Юридическия факултет на СУ  проф. Даниел Вълчев стана тазгодишният носител на 
наградата за просветителство на името на акад. Благовест Сендов.

Наградата е учредена по инициатива на Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ),
в лицето на проф. Стоян Денчев – председател на Общото събрание и проф. Ирена Петева – ректор, и с активното съдействие на Синдиката на българските учители и Министерството на образованието и науката e учредена и се дава принос в образованието и науката на името на големия български учен, политик и общественик акад. Благовест Сендов.

Идеята на двамата учени – проф. Денчев и проф. Петева за учредяването на тази наградата за принос в образованието и науката, е продиктувана от необходимостта за промяна в съществуващия модел за почитане или публично признаване на заслугите на редица университетски преподаватели, учени и общественици чак след физическата раздяла с тях, което е анахронизъм.

Призът на проф. Даниел Вълчев бе връчен от проф. Стоян Денчев и проф. Ирена Петева на тържествена церемония в Народната библиотека в София „Св.св Крили и Методий“.

Проф. Вълчев благодари за отличието  и разказа, че още като ученик е питаел особено уважение и респект към акад. Сендов като ректор на СУ, а по-късно като предсадател на БАН и като народен представител.

banner

Специален гост на тържеството бе Борис Велчев, председател на Конституционния съд на България.

Благовест Сендов е роден на 8 февруари 1932 г. в Асеновград. Завършва специалност математика във Физико-математическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Специализира изчислителна математика в Московския държавен университет „Ломоносов“ и в Имперския колеж в Лондон.

Проф. Сендов е бил Ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Председател на Българската академия на науките и Председател на Народното събрание на Република България.

Източник: http://epicenter.bg//

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK