• вт. ное. 30th, 2021

Отбелязваме Деня на народните будители

Byking-of-net.com

ное. 1, 2021

На 1 ноември отбелязваме Деня на народните будители. Посветен е на делото на книжовниците, на просветителите и на борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал. 1 ноември е празник на всички ученици, учители, студенти, университетски преподаватели, книжовници, читалищни работници, учени и журналисти. 

В Деня на народните будители почитаме делото на всички просветители, възрожденци и борци за духовна независимост на България.

За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 година в Пловдив. През 1922 година Стоян Омарчевски, министър на просвещението, внася предложението за отбелязване на 1 ноември като празник на народните будители.

От 1 ноември 1923 година с указ на цар Борис III е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи. През 1945 година е забранен.

Честването му се възобновява със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-тото Народно събрание на 28 октомври 1992 година, когато е обявен официално за Ден на народните будители и за неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната.

banner

Сред най-тачените български народни будители са свети Иван Рилски, Неофит Бозвели, Неофит Рилски, Иван Селимински, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Стойков Раковски, Васил Априлов, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов, Никола Бацаров, Иван Вазов, Григор Пърличев, Александър Екзарх, Никола Бобев, Стефан Антонов, Иван Богоров, Нешо Бончев, Найден Геров и много други.

Заради пандемията днес тържествените събития и инициативи в страната ще са кратки, в повечето случаи на открито и при спазване на противоепидемичните мерки.

В София ще се състои традиционната церемония по издигане на националния флаг пред сградата на президентството.

В 9.00 часа държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили ще приеме строя на Националната гвардейска част.

По-късно ще се проведе и церемония по връчване на Почетния знак на държавния глава, с който ще бъдат наградени изтъкнати български учени и читалищни дейци.

Източник: http://epicenter.bg//

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK