• нд. ное. 28th, 2021

Кои са болиците с напълно или почти изчерпан капацитет за COVID болни

Byking-of-net.com

ное. 1, 2021

Редица болници в страната и в частност – техните COVID отделения, се задъхват заради големия брой заразени. Много лечебни заведения обявиха, че капацитетът им е почти или изцяло изчерпан.

В Белодробната болница във Велико Търново вече няма свободни легла за лечение на пациенти с коронавирус. Това обяви в ефира на „Здравей, България” д-р Стела Денчева. И призова за незабавно въвеждане на локдаун.

„Нямаме достатъчно персонал, който да обгрижва болните. Казах го хиляди пъти: креватите не са достатъчни, трябват и лекари. Здравните работници се измориха. Локдаунът ще намали за кратко заболеваемостта, за да може да си поемем глътка въздух”, каза още лекарят. По думите й в последно време са нараснали и случаите на туберкулоза.

COVID отделението в УМБАЛ-Бургас също е почти запълнено, съобщи за БТА Юлия Андреева, говорител на лечебното заведение. От 120 легла за лечение на пациенти с коронавирус, към момента свободните са пет. 

В болницата в Карнобат от общо разкритите 25 легла за COVID пациенти, свободни няма. По-тежките случаи се пренасочват за интензивно лечение в болници извън града, каза кметът Георги Димитров. Миналата седмица Община Карнобат бе на челно място по заболеваемост в цялата Бургаска област. 

В МБАЛ „Св. Петка“ във Видин COVID отделението е със запълнен капацитет и към днешна дата няма свободни места. Не достига и медицински персонал, съобщи за БТА директорът на здравното заведение д-р Ивета Найденова. Тя уточни, че само за последните 24 часа в отделението са приети шестима души с COVID-19, колкото са и изписаните.

Броят на леглата, които са заети в COVID отделението, е 85. Има и две в коридора, които към момента са единствените свободни, допълни д-р Найденова. 

В болницата в Белоградчик разполагат само с 10 легла в разкритото отделение за лечение на заразени с коронавирус, каза още д-р Найденова. 

Източник: http://epicenter.bg//

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK