• нд. ное. 28th, 2021

Кирил Петков неправомерно е получил достъп до държавни тайни. ДАНС и ДКСИ ще го проверяват ли?

Byking-of-net.com

ное. 1, 2021

Георги Петков 

специалист по Национална сигурност

Преди седмица Конституционният съд постанови, че Кирил Петков противоконституционно е назначен на длъжността „министър на икономиката“. Частта от президентския указа с назначението му бе обявена за противоконституционна. Решението на съда има и други важни последствия в негативен за държавата ефект.

Съгласно Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ) министрите имат право на достъп до национална, НАТО и ЕС класифицирана информация без проучване от ДАНС на съответното лице, на неговите контакти и доходи.

Според решението на КС Кирил Петков не е бил министър, което автоматично означава, че не е имал право на достъп до класифицирана информация. Запознал се е неправомерно с държавни тайни.

При тази ситуция ресорните държавни институции (ДКСИ, ДАНС) вече трябваше да са започнали проверка за нерегламентиран достъп до класифицирана информация, осъществен от Кирил Петков. Същевременно десетки хиляди служители на различни ведомства минават сложна и бюрократична процедура със серия от документи, за да получат достъп до такъв тип информация.

Темата с незаконното му стоене на поста беше повдигната още по времето на КСНС (16.08.2021) от една от присъстващите по закон партии (ДПС). Стигна се до гласуване дали е законно да остане. Тогава мнозинството парламентарни политически партии искаха да се изпълни закона, но темата бе неглижирана от президента Радев, а членовете на служебния му кабинет и представители на службите гласуваха, че той може да остане на заседанието.

Ако приемем, че президентът не е знал за двойното гражданство по време издаването на указа, то когато стана медийно известно, че Петков има двойно гражданство, той прояви бездействие и не ограничи последствията от действията му като свой министър, включително с незаконен достъп до заседание на КСНС и информация, която е получавал от службите по две направления – като министър на икономиката и като член на Министерски съвет.

Въпросите, които възникват са дали са започнали проверки по случая в ДАНС и ДКСИ?

Има ли опити да се спре проверка по въпросният казус?

Ако не са започнали, има ли въздействие върху компетентните държавни органи да извършат проверка за осъществения от Кирил Петков нерегламентиран достъп и вредите на държавата от узнаването на тази информация вследствие на противоконституционното му назначаване?

Източник: http://epicenter.bg//

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK