• чт. дек. 9th, 2021

Експерт: Броенето на разписките от машинния вот трябва да повиши доверието в изборния процес

Byking-of-net.com

ное. 1, 2021

„В България няма достатъчно добро разбиране за това как една изборна администрация трябва да работи, при положение че вече има доста високо ниво на технологии в изборния процес. Друг проблем е силното партизиране и политизиране на изборния процес – като се започне от съставянето на ЦИК, липсата на експертни звена в нея, а тя е съставена само на партиен принцип“.

Този коментар направи пред БНР политологът Даниел Стефанов, експерт по изборни практики, във връзка с решението на Централната избирателна комисия на изборите на 14 ноември всички разписки от машинното гласуване да се броят ръчно от членовете на секционните комисии. Според него този въпрос е силно експертен и не трябва да се решава на базата на партийно гласуване (партийните квоти в ЦИК – б.р.).

„Експертността трябва да остане в ЦИК, тя трябва да бъде свободна да взема адекватни експертни решения, а не различни политически партии да вземат решения в движение,“ смята Стефанов.

„Много от членовете на ЦИК се учат в движение, експертизата им не е на достатъчно ниво“, коментира журналистката Мира Баджева.

Стефанов определи технологиите в изборния процес като черна кутия и според него само хора с технологични познания могат да разберат какво става в нея.

banner

„Избирателната комисия трябва да постави много ясни изисквания към машините и към софтуера, да направи процедури. Това са гаранциите за честни избори при технологичните елементи в изборния процес. Това е входът на черната кутия. Когато първата стъпка за прозрачност и ясни процедури е направена, тогава можем да отидем на изхода на черната кутия и да сравним резултатите между единия носител на вота, която е флашката, и другия носител на вота – хартиената разпечатка,“ обясни той.

Той обясни, че такъв одит на резултата обикновено се прави от други хора, извън секционните комисии, които публично броят тези разпечатки – пред медии, наблюдатели и т.н.

„Целта на това броене е да покаже, че машината отчита вярно това, което всеки от нас е натиснал на екрана. ЦИК трябва да напише ясни правила и процедури какво се случва в ситуации на съвпадение или на разминаване между резултатите. Нито сега, нито на предходните избори има разписана такава процедура,“ изтъкна Стефанов.

Политологът подчерта, че целта на това броене на разписките е да повиши общественото доверие в изборния процес и най-вече в използването на машините, а то се получава обратното.

„Има нужда от такъв одит, но той трябва да е направен по друг начин, така че ние да получим по-високо доверие,“ категоричен е той.

Според Мира Баджева доверието в крайния резултат от изборите ще бъде разклатено.

„За партиите, които са на ръба, е изгодно, защото ще им е алиби, че са им откраднати гласове. Ще има и мотив за обжалване. … Трябва да има контрол и е нужен регламент от ЦИК какво ще се случи, ако има различни резултати от машинното отчитане и от преброените разписки,“ коментира Баджева.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK