• вт. дек. 7th, 2021

Диян Стаматов: Изходът е връщане на децата в училище чрез използване на тестове

Byking-of-net.com

ное. 1, 2021

„Засега няма отговор на много от въпросите, но ние се надяваме по-скоро да се върнат децата в училище, но пък заболеваемостта виждаме, че расте всеки ден“, каза пред БНР Диян Стаматов, председател на работодателите в системата на образованието и директор на 119-о СОУ в столицата.

„Според мен не беше добре да бъдат затваряни децата до 4 клас в големите градове най-напред. От тук насетне изходът е връщане на децата в училище чрез използване на тестове.

Кой ще взема тестовете е въпрос, който също ще трябва да се уточни тепърва. Аз се надявам, и че този брой от обществената поръчка на МЗ – 400 000 ще бъде увеличен, защото той ще стигне само за учениците от началния етап. Те ще стигнат само за една седмица. Поне 1,5 милиона трябва да бъдат закупени, за да могат за един месец тези ученици да се тестват поне два пъти седмично.

Тестовете кой ще ги прави – два са начините – в къщи или децата биха могли сами да си ги правят под надзора на учителя. Резултатът излиза след 10 минути, без да е необходимо да се носят в лаборатория“, обясни Стаматов.

По думите му учителят само ще наблюдава тестването. Ако тестването се прави от родителите, това ще внесе повече спокойствие за преподавателите.

banner

„Неизвестността обаче създава известно напрежение“, смята Диян Стаматов.

По думите на Стаматов в 119-о училище около 10 деца са в онлайн режим на обучение по принцип.

„Но аз се надявам в бъдеще все по-малко да са родителите, които не желаят децата им да се тестват. Тестването трябва да започне ден по-скоро.

Защото всички останали европейски страни отдавна преодоляха този проблем и излизат от кризата. А в Германия, които не желаят да се тестват, не ползват услугата образование…“, посочи още Стаматов.

По думите много малко от учителите нямат зелен сертификат или пък не са преболедували. Ваксинираните учители са около 50 на сто, заяви той. Останалите ще се тестват през ден, за да има ефективен учебен процес.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK