• ср. дек. 1st, 2021

Вицепрезидентът пред интелектуалци в Пазарджик: Хората на духа водят България напред

Byking-of-net.com

ное. 1, 2021

izbori_2021_v21_21

„Интелигенцията, свободните хора на духа и знанието водят България напред. Надеждата ни е в хора като вас, отдадени на просветителството, които непрестанно бият духовната камбана и будят.“ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова приветства учители, читалищни дейци, хора на изкуството и културата, с които разговаря в Пазарджик по повод Деня на народните будители.

„Будителите – учителите, читалищните дейци, църковните деятели, родиха българската нация, изградиха българската държава“, изтъкна вицепрезидентът.

Илияна Йотова посочи, че днес едва 0.6% от националния бюджет е за култура, за разлика от 1.3 преди години, и настоя за достойно заплащане за дейците на културата. „Когато шепа хора са приватизирали цялата държава, те нямат нужда от хора на духа. Това ще се промени“, подчерта тя. Вицепрезидентът е убедена, че след изборите на 14 ноември България ще има стабилно правителство от просветени, грамотни и духовни хора, за които приоритет ще са образованието и културата.

Йотова представи идеята, за която се бори от няколко години, за създаване на Български културен институт по примера на Гьоте и Сервантес, който да разширява влиянието на страната ни по света.

Източник: http://epicenter.bg//

banner
Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK