• вт. дек. 7th, 2021

Витанов разочарован от БАН: Математици ми забиха нож в гърба

Byking-of-net.com

ное. 1, 2021

Беше написана една черна страница в историята на българската математика. Академици от математическите науки са ми забили нож в гърба.

Това коментира проф. Николай Витанов в профила си във фейсбук във връзка с това, че не е бил избран за член кореспондент на БАН.

Ето какво написа математикът:

„Да, не ме избраха. Никого не избраха. Беше написана една черна страница в историята на българската математика. Докато академици от други науки са убеждавали, че Витанов има заслуги и постижения (което е така, ако не са научните ми показатели, нямаше да са най-високи в сравнение с другите кандидати), академици от математическите науки са ми забили нож в гърба, твърдейки, че то приложната математика не било математика, прокарвали са други кандидати и са правили какво ли не срещу избирането на Витанов, виждайки, че шансовете му за избиране са големи. Това е положението.

Имам усещането, че тия хора ме третират като роб – длъжен съм да вдигна имиджа на математиката до небесата, длъжен съм да вдигна имиджа на БАН до небесата и да компенсирам неудачните прояви на други от БАН (непрекъснато се говори как се работи без пари и доброволно – да, работя без пари и няколко пъти отказах да ми се плаща, защото не искам да взема и една стотинка от страдащия народ), а като дойде време да признаем постиженията и заслугите – не, робът няма постижения и заслуги, на богата трапеза, която нареди, ще седнат други.

banner

Следствия от това – две места – нула избрани и дълбока пукнатина между приложната и чистата математика в България – хората от гилдията няма бързо да забравят, какво бе сторено с мен и как бяха положени големи усилия да бъде провален изборът ми.

Когато се мачкат хората, които се занимават повечко с приложни неща (но не само – я да се опитат да разработят методология, която да дава прогнози за месеци напред с точност като моята. Пък и Витанов също доказва теореми – има ги доста по статиите му), неминуемо ще дойдат тежки дни и за хората, които се занимавт само с чиста математика.

С две думи – българска работа. Ей затова не вървим напред. Но Буров добре си го е описал, като е казал кога българинът ще стане велик. Много сме далеч още от величието“.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK