• нд. ное. 28th, 2021

Васил Тончев: ГЕРБ е категоричен победител на тези избори, но ще остане в изолация

Byking-of-net.com

ное. 1, 2021

Няма проучвания, които да показват друг победител, освен ГЕРБ, като най-подкрепената политическа сила. Но в същото време знаем, че ГЕРБ ще остане в изолация, на базата на заявките на всички тези останали политически играчи. Това коментира социологът Васил Тончев, директор на „Сова Харис“, в предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“

„ Изборите в голяма степен ще са с аналог от това, което бяха предишните и по-предишните. Някакво съществено разместване на предпочитанията на този етап не регистрираме в нашите проучвания. Все пак това взаимно оплюване, този политически език, който е много близък до махленския, който забелязваме по върха на нашата политика, според мен ще доведе до това да има известен отлив от гласоподаватели“, прогнозира той.

Васил Тончев отбеляза, че между двата лагера – този на статуквото и този на протеста има известен паритет.

„На кантара остава Социалистическата партия, която, ако бъде интегрирана примерно към една от двете страни – по-вероятно към партиите на протеста, тъй като така са дадени всички заявки – ще натежи към това да се направи следващо мнозинство“, отбеляза социологът.

По отношение на президентския вот, Васил Тончев отбеляза, че настоящият президент Румен Радев със сигурност ще претърпи известни щети заради кризата с коронавируса, но те няма да са съществени.

„ Не се очертава силен алтернативен кандидат, който да е алтернатива на сегашния президент, така че неговата подкрепа в момента е в такива размери, че въпреки щетите, той си остава абсолютен фаворит за спечелването на втори мандат, тъй като целият протестен вот, който е значителен, плюс левите избиратели, около 60%. Няма сила или възможност, или някаква консолидация от другата страна, която да може да им противостои“, прогнозира социологът Васил Тончев.

Източник: http://epicenter.bg//

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK