• сб. ное. 27th, 2021

Кирил Петков за двойното си гражданство: Не изпитвам никаква вина! Ще си върна заплатата

Byking-of-net.com

окт. 31, 2021

Не изпитвам морална вина към никого.

Това заяви Кирил Петков, отговаряйки на въпрос дали ще поднесе извинения пред българския народ за това, че е нарушил Конституцията.

Петков заяви пред бТВ, че приема заключението на Конституционния съд по неговия казус и обеща, че ще си плати глобата.

КС реши тази седмица, че указът на президента Румен Радев за назначаването на Кирил Петков за служебен министър на икономиката е противоконституционно, защото Петков към момента на назначаването е имал двойно гражданство. Това не му позволява да заема отговорен държавен пост, според законите на страната.

Приемам заключението на КС за моето гражданство и ще поема отговорността. Ще си платя глобата, която предстои да ми наложат, каза Кирил Петков.

Той сподели, че преди да приеме да е икономически министър, е предприел работно пътуване с президента Румен Радев до Китай, където Бойко Борисов е отказал да отиде. Те са разговаряли за всички проблеми в страната, а с Радев са стигнали до заключението, че всичко се проваля, защото „управляват наши хора“.

Когато Радев ме покани да бъда министър, си казах: Кириле, не можеш повече да гледаш отстрани – и скочих! Не ме е страх да скоча!

Реших, че съм изпълнил всички условия на Конституцията. Подписах и заверих желанието си да не съм канадски гражданство. Не изпитвам морална вина, коментира Петков казуса с двойното си гражданство.

„България трябва да управлява и определя своите закони“, категоричен бе лидерът на ПППП.

Петков отново повтори тезата си, че решението на КС е загуба на суверенитет. Той е убеден, че след това решение българите и следващият парламент ще вземат друго решение и тази разпоредба на Конституцията ще бъде променена, за да не минават 2 милиона българи в чужбина през този филм на ужаса, през който той е минал.

На въпрос дали ще върне заплатите си и командировъчните като министър, той отговори: „Ако съдът ми ги поиска, ги връщам веднага пет пъти! В момента това е най-малкият ми проблем“. Петков твърди, че КС е избързал с решението по неговия казус и изрази съжаление, че не е бил изслушат като гражданин. /БГНЕС

Източник: http://epicenter.bg//

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK