• вт. ное. 30th, 2021

Д-р Колчаков: Работещите в определени сфери трябваше да бъдат задължени да се ваксинират

Byking-of-net.com

окт. 30, 2021

„Има мерки, които са административни. В здравеопазването, в социалната сфера, в образованието. Работещите там трябваше да бъдат задължени да се ваксинират. Нещата не са толкова елементарни. При пандемия, както и при война – има градация на ценности. А човешкият живот и здраве са най-голямата ценност. Всички други ценности се подреждат спрямо тях”.

Това заяви в предаването „Карай направо” по Нова телевизия д-р Иван Колчаков, член на УС на МБАЛ „Софиямед”.

„Практически нямаме свободни легла в МБАЛ „Софиямед”. Затова и даваме информация на всеки час. За съжаление, легла се освобождават само при изписване на пациент или при смъртен случай”, подчерта той. По думите му актуализирането на информацията своевременно се налага, за да не се наблюдава ситуация като при предишните COVID вълни – а именно, пациенти да чакат с часове на стълбите на болниците или да обикалят здравните заведения, без да намират място за прием.

„Капацитетът на болничните заведения в България е на прага на изчерпването. Някои граници вече са преминати, за съжаление. При COVID пандемията диагностиката започва с личните лекари. Когато хората се влошат – има показатели, при които те биват приети в болнично заведение. И то в реанимация, където се лекуват най-тежките случаи“, посочи още той.

Д-р Колчаков е категоричен, че най-специализираните звена, каквито са реанимационните отделения, са в изключителен дефицит на персонал. „Когато няма легла при нас, центърът на „Спешна помощ” е уведомен и пациентите се транспортират другаде. По заповед на РЗИ-София на етапи увеличаваме капацитета. Това се случва вече за трети пъти. Това не е безкраен процес. Разкриването на легла обаче само по себе си не решава някакъв проблем”, категоричен е той.

banner

Според него сега, при четвъртата вълна на COVID-19, ситуацията е съвсем различна. „Докато при първата вълна светът, както и ние, нямаше никакъв опит – сега това не е така. Светът приложи много добри практики, включително ваксинацията. България вече, за съжаление, е най-лошият пример в целия ЕС по този показател”, посочи медикът.

Той беше категоричен, че трябва да се дава правилната информация за ваксините на гражданите – както са направили западните държави. „По принцип гражданите са некомпетентни по здравни въпроси. В България хората, които разбират от тази материя, са ограничен брой. Но тяхното компетентно мнение беше удавено в едно море от недоверие, фалшиви новини и включително суеверия”, смята медикът.

Според д-р Колчаков задължителната ваксинация за определени групи хора вече е практика в много западни държави. „Освен здравната страна на проблема, има и друга. Една от тях е образованието. Хората, които не се ваксинират, поддържат веригата на заболяването, резервоарът, в който се раждат новите щамове, и така образователната система е принудена да премине на онлайн обучение. Това ще даде дълготрайни негативни ефекти върху образоваността на нашата нация”, смята той.

„Изненадан съм, че бизнесът не се включи по-активно в призоваването за ваксинация”, подчерта д-р Колчаков. „Не знам защо бизнесът не прояви едно по-европейско поведение. Той трябваше да бъде пропагандатор за по-голяма ваксинация”.

„Има мерки, които са административни. В здравеопазването, в социалната сфера, в образованието – работещите там трябваше да бъдат задължени да се ваксинират. Нещата не са толкова елементарни. При пандемия, както и при война – има градация на ценности. А човешкият живот и здраве е най-голямата ценност. Всички други ценности се подреждат спрямо тях”, категоричен е той.

Източник: http://epicenter.bg//

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK