• вт. дек. 7th, 2021

Атанас Пеканов: В момента няма затваряне на държавата, затова няма защо да обезщетяваме бизнеса

Byking-of-net.com

окт. 29, 2021

„Зеленият сертификат“ стимулира хората да се ваксинират. Ако преди въвеждането му на ден имахме между 4000-5000 души на ден, то сега са между между 18 000 – 22 000. Така мярката е много ефективна.

Наистина трябваше да обявим въвеждането на тази мярка по-рано, за да имат хората време. Но съм категоричен, че мярката е добра и работи. Тя ще даде свобода на хората за нормален живот. Ситуацията много се влоши през последните седмици и затова трябваше да реагираме бързо, изрази своето мнение Пеканов.

Той поясни и че се чака мнението на експертите относно признаването на антителата за получаване на зелен сертификат, като решението трябва да вземе МЗ.

Следващата седмица ще получим отговор на предложенията си в Плана за възстановяване, за много то тях вече знаем, че ще бъдат приети. Това каза вицепремиерът Атанас Пеканов.

За други предложения знаем, че има технически дискусии, а за енергетика и върховенство на закона продължават политически дискусии и се очаква да бъдат затворени дискусиите, добави той.

banner

Той отчете и относно реформите, свързани с отчетността на главния прокурор, обществените поръчки и антикорупционните мерки Министерството на правосъдието е свършило доста работа.

„Това са реформи, заложени в плана. За зеления преход ще продължат нелеки преговори. Индикативната дата за затваряне на въглищните централи е 2038 г., което ще бъде обсъждано и ще искаме да я удължим до 2040 г.. но тази дата ще трябва да утвърдена от парламента и освен това да видим каква ще е позицията на европейските институции, които ще искат по-ранна дата именно това са преговорите“, коментира Пеканов.

Той засегна и темата с еврозоната, като изясни какво предстои:

„Трябва да излезе доклад догодина на ЕЦБ и ЕК, с който да кажат дали страната ни е готова през 2024 г. да се присъедини към еврозоната и тогава ще бъде суверенно решение на България дали иска да се присъедини по-рано или по-късно – решението трябва да е на редовен кабинет.“

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK