• вт. дек. 7th, 2021

Министърът на образованието проф.Николай Денков стана академик

Byking-of-net.com

окт. 25, 2021

Министърът на образованието проф.Николай Денков стана академик
Проф. Николай Денков е сред първите 2 процента на най-добрите учени в света според класацията на престижния Станфордски университет

Събранието на академиците избра днес четирима нови академици на Българската академия на науките в областта на природоматематическите науки, съобщиха от пресцентъра на БАН.

Един от тях е служебният министър на образованието проф. Николай Денков. Той е избран в отделението по природоматематически науки, в направлението „Химически науки“.

Николай Денков Денков е роден на 3 септември 1962 г. в Стара Загора и е световноизвестен учен е в областта на химията – на колоидно-дисперсните системи и на техните приложения в индустрията и бита. През 1980 г. завършва Националната природоматематическа гимназия в София. През 1987 г. се дипломира като магистър във Факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Проф. Денков е сред първите 2 процента на най-добрите учени в света според класацията на престижния Станфордски университет. Работи в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – във Факултета по химия и фармация. Публикувал е над 175 научни статии, две от които в престижното списание Nature, една в Nature Communications и 17 обзора. Неговите разработки са цитирани над 8500 пъти в научната литература (h-index = 47). Изнесъл е над 90 лекции на международни конференции, провел е над 80 семинара в чуждестранни университети и изследователски институти. Има 12 патента, включително шест международни (WIPO, US, Europe) и четири чуждестранни.

banner

Ръководил е повече от 50 международни проекта, финансирани от чуждестранни фирми, сред които са Unilever, BASF, Saint Gobain, PepsiCo, Wacker, Dow Corning, Rhodia, Heineken.

Работил е като гост-изследовател в японската научна фондация (JRDC), старши изследовател в института на фирмата Rhone-Poulenc (Франция), водещ учен в изследователския институт на фирмата Unilever (САЩ). Бил е гост-професор в Инженерното висше училище по индустриална физика и химия ESPCI-Paris и в университета в Лил (Франция).
Бил е ръководител на 14 защитили докторанти, а други шест са в процес на подготовка.
За своите научни постижения чл.-кор. проф. д.х.н. Николай Денков е удостоен с редица престижни отличия: наградата Solvay на Европейското колоидно общество (European Colloid and Interface Society), наградата Lectureship Award на отделението за колоиди и междуфазови граници на Японското химическо дружество, националната награда “Питагор” на МОН и др.
От 2014 до 2016 г. чл.-кор. проф. д.х.н. Николай Денков е бил заместник-министър на образованието и науката с ресори висше образование и европейски структурни фондове, а през 2017 г. – служебен министър на образованието и науката.
Служебен министър на образованието и науката от 12 май 2021 г.

През 2018 г. е избран за член-кореспондент на БАН.

Останалите трима нови академици са:

в направлението „Математическите науки“ – Олег Кръстев Мушкаров
в направлението „Физически науки“ – Николай Витанов Витанов
в направление „Химически науки“ – Константин Иванов Хаджииванов

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK