• нд. май 22nd, 2022

5 признака за силно износване на автомобилните гуми

Byking-of-net.com

сеп. 5, 2021

Автомобилните гума са консуматив, който трябва да се сменя доста често. От непоносимите натоварвания, гумите не само се износват интензивно, но понякога сериозно се повреждат. Това застрашава безопасността на пътя.


Автомобилни гуми са в пряка връзка, между автомобила и пътя


Именно с гумите колата докосва повърхността, по която се движи. Въз основа на това трябва да изберете гуми, според препоръките на производителя и да съответстват на сезона. И тук е мястото да споменем, че дори и това не е достатъчно. Важно е своевременно да забележите опасното износване на гумите и да смените „обувките“ на автомобила. Лошите гуми влошават сцеплението, управлението и могат да повлияят на скоростта. Всичко това води до инциденти.

Как да разберете, дали гумите са износени

Автомобилната гума е консуматив, който трябва да се сменя доста често. От непоносими натоварвания гумите не само се износват интензивно, но понякога сериозно се повреждат. Работата на водача е да забележи опасните симптоми възможно най-рано. Такива са, например:

Износването на протектора

Това е най-често срещаното явление. Дълбочината на протектора на летните гуми на леките автомобили трябва да бъде най-малко 1,6 мм, а на зимните гуми – 4 мм. За напомняне, фабрично, летните и зимните гумени протектори могат да бъдат съответно с височина до 8,5 и 15 мм. Трябва да се разбере, че практически няма равномерно износване на протектора, поради което се правят измервания по цялата обиколка. Най-добре е да се отбиете в сервиз за тази цел. Ако протекторът е по-малък, отколкото трябва да бъде, гумите трябва да се сменят безусловно.

Индикатор за износване


Хубавото е, че много от съвременните гуми имат такава. Може да изглежда различно, но най-често това е напречна греда с височина 1,5 мм. Той се намира в канала на протектора. Щом нивото на протектора е равно на него, гумите трябва да се сменят. Производителят маркира индикатора за износване отстрани на гумата под формата на лого или триъгълна маркировка. Съществуват и други версии.


Пукнатини


Напукванията по автомобилните гуми се проявяват след сблъсъци с ями, неравности, бордюри, както и други нередности. Дори когато са малки и плитки, гумите все пак се подменят. Първоначално незначителните дефекти постепенно ще се разширят, ще достигнат кордата и в резултат на това коренният слой ще се разяде. Естествено, това заплашва продукта с по-нататъшно унищожаване. Като цяло напукванията са ясен признак да бъдат сменени гумите.


Протриване


Когато между протектора на гумата и слоевете на корда се появи и започне да прозира, това може да се нарече краен етап на износване. Естествено, тези гуми трябва незабавно да бъдат свалени от превозното средство. Експлоатацията на такива каучукови изделия е катастрофално опасна!


Изсипване


Такова възниква поради вътрешни повреди на рамката и се получава, когато колелата се ударят в бордюри, ями с остри ръбове, както и подобни недостатъци в релефа. Понякога производственият дефект е виновен за всичко и все пак е твърде опасен за живота. При изсипване от безкамерни гуми въздухът от вътрешната кухина постепенно отива в тялото, в резултат на това структурата може да експлодира по всяко време.
Важно е, да следите за състоянието на гумите, защото от това зависи вашата безопасност на пътя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.