• ср. окт. 27th, 2021

3 важни правила в избор на обзавеждане за кухня

Byking-of-net.com

сеп. 5, 2021

Защо е важно да изберем правилното обзавеждане за кухни

Повечето семейства прекарват много време в кухнята: готвене и ежедневно хранене или просто домашните събирания на по чаша чай са рутина за много. Ето, защо е важно удобните и многофункционални мебели да ни заобикалят, което в същото време би радвало окото.

Важно е, да изберете правилното обзавеждане за кухня, да обмислите внимателно всички нюанси, до разположението на рафтовете и системата за отварянето им.

Ако кухнята не е много голяма по площ, тогава задачата се усложнява. В такива случай, трябва да въведете всички необходими елементи, докато се опитвате да оставите свободно пространство за движение и да направите стаята визуално по-просторна. И все пак, няма неразрешими проблеми. Винаги може да намерите идеалните мебели за всяка кухня. Как да стане това ли, вижте сега:

№ 1. Предназначение на мебелите

Някои аспекти в използването на кухнята могат да се различават от семейство до семейството. Така и обзавеждането ще е различно в различните ситуации. Преди да купите цяла кухня или отделните й части е важно, ясно да дефинирате сценариите за използване на тази стая. Така по-късно да не се окаже, че някои мебели не са функционални. Може някои да не са необходими, а някои не достатъчни.

Реално, кухнята може да е апартамента „за красота“, колкото и странно да звучи. Ако собствениците не обичат готвенето и го правят изключително рядко, тогава в кухнята трябва да цари минимализъм. Подходящо ще е обзавеждане само с най-необходимите предмети. Такива трябва да изпълняват най-простите неща, когато е необходимо. Ако домакинята е бизнес жена, която иска да отдели минимум време за готвене, тогава към организацията на пространството ще трябва да се подхожда много внимателно. По този начин, всички предмети може да са разположени много близо, а отнемането на време минимум като действие.

№ 2. Цвят на обзавеждането за кухня

Що се отнася до конкретни цветове, всичко зависи от личните предпочитания. Тук важи и добре познатото правило: светлите нюанси визуално разширяват пространството, а тъмните мебели ще изглеждат хармонично в просторна стая. Може да изберете ярки цветове: оранжево, зелено, жълто, червено и тогава кухнята ще се превърне в стилно и интересно място. Може дори да използвате контрастни сочни нюанси. Важно е, да не забравяте, че те са подходящи само в просторни стаи. В малките стаи се запазват светлите и пастелни нюанси. Такива карат кухнята да изглежда много скучна и избледняла. Те просто добавят няколко ярки аксесоари: завеси, покривка или салфетки. Освен това за миниатюрните кухни са подходящи нюанси като светло зелено, светло синьо, светло жълто, праскова, светло сиво и др.

Между другото, психолозите отдавна са доказали, че настроението ни до голяма степен зависи от цвета, който ни заобикаля. За подобряване на апетита се използват ярки цветове, характерни за плодовете и зеленчуците: зелено, жълто, оранжево, червено. Бялото в този случай остава неутрално, но е в състояние да засили ефекта на другите цветове. Можете да изберете цветове като сиво, маслинено, блатно, светло синьо, лилаво, синьо.

Степента на осветеност, също влияе, върху избора на цветова схема. Ако кухнята е обърната на юг, тогава слънцето постоянно ще грее и за да направите стаята визуално малко по-хладна. Тогава може да използвате студени цветове: синьо, зелено, лилаво, синьо, сиво. Ако ситуацията е точно обратната, тогава вашият цвят на обзавеждането за кухня може да е вариант със слънчеви топли нюанси: жълто, праскова, пясък, оранжево.

№ 3. Стил в кухненското обзавеждане

Опциите могат да са много. Такива може да са колкото са в момента интериорните стилове. Изборът трябва да се базира на собствени вкусове, както и на някои характеристики на помещенията.

Класическият стил със сигурност няма да излезе от мода, поне през следващите няколко десетилетия. Ето, защо тази кухня винаги ще е актуална. Тези кухни обикновено са масивни, с високи тавани и големи прозорци.

Модерният стил е чудесен вариант, който ще се побере във всяка кухня с всякакъв размер. Основното тук е простота и функционалност. Така, всеки детайл е обмислен и изумява с лаконичност на форми. Наред с това кухните в стил Арт Нуво се изпълняват най-често в светли цветове и няма място за тъмни, контрастни и крещящи цветове.

Кухня в провинциален стил е уют, красота и функционалност. Така нареченият селски стил е много подходящ за подреждане обзавеждането за кухни, но това изисква достатъчно пространство. Всичко естествено се цени много: дървени или плетени мебели, глинени саксии, ленен текстил.

Високите технологии са един от най-модерните интериорни стилове. С такъв подбор всяка кухнята изглежда сякаш е от бъдещето и всичко това благодарение на наличието на най-модерната технология и мебели с ясни очертания, изработени от метал, стъкло или пластмаса. Такива кухни завладяват със своята простота, граничеща с максимално удобство.

В заключение:

Функционалността и стилът в обзавеждане за кухня до голяма степен зависят от самите мебели. Ето, защо към този въпрос трябва да се подходи с цялата отговорност и сериозност.

Мебелите трябва да бъдат практични, функционални, да издържат на трудни условия, които не са необичайни в кухнята. Те трябва да се вписват в параметри, но в същото време да радват окото. Задачата не е най-лесната, но с правилния подход може лесно да бъде решена.

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *