• ср. окт. 27th, 2021

Видове автомобилни джанти

Byking-of-net.com

сеп. 5, 2021

Как да изберем автомобилни джанти за колата си и да увеличим комфорта и безопасността? Можем ли да разгърнем потенциала на автомобила? Всеки водач си задава този тип въпроси.

Истината е, че осигуряването на безопасност на пътя е основната задача, пред която е изправен всеки шофьор. Следователно, първо място за собственика на автомобила се пада на изборът в полза на надеждната кола.

Важно е, той да се грижи за доброто й техническо състояние и да спазва правилата за движение. Един от важните, а понякога и ключови моменти са гаранцията за комфортно и безопасно пътуване; намаляващото разходите за обслужване и зареждането на автомобила. Това може да се сведе и до правилно подбрания набор автомобилни джанти.

Какви видове автомобилни джанти има:

Алуминиевите джанти са популярни. Те се различават от другите джанти по технология на производство. При създаването им в готовата форма се излива лека сплав от метали на основата на алуминий или магнезий.

Предимствата на алуминиевите джанти

Предимствата на тези джанти за кола се определят от метода на тяхното производство и използваните сплави.
Теглото на алуминиевите джанти е до 30% по-леко от щампованите. Намаленото теглото, удължава живота на амортисьорите и опорите. В допълнение, лекотата на летите джанти подобрява динамиката на ускорение, стабилност и управляемост на автомобила при високи скорости и намалява разхода на гориво.
Технологията за леене осигурява широката гама от дискове. Красивият дизайн на продуктите е печеливша опция за външния вид на автомобила.
Алуминиевите джанти, благодарение на добрия въздушен поток и високата топлопроводимост на сплавите, спомагат за охлаждането на спирачната система.
Прецизността на отливката при производството на дисковете улеснява балансирането на колелата.
Летите джанти са по-скъпи от щампованите. Цената им е значително по-ниска от тази на кованите.
Дисковете, направени чрез отливане, за разлика от щампованите или ковани ги прави по-лесни за почистване, независимо от солевите разтвори и мръсотия.

Видове лети джанти

Джантите за автомобили от два вида се получават чрез леене на: алуминий и магнезий.

Лети алуминиеви джанти

Сплавите на основата на алуминий се използват за производството на лети алуминиеви джанти, които имат характерни предимства.
Поради образуването на филм от алуминиев оксид, дисковете са устойчиви на реагенти и околната среда. Полученият филм намалява естетическата привлекателност на диска. Такъв се покрива с няколко пласта лак.
Лекосплавните материали на отлятият позволяват бързо охлаждане на спирачните дискове.
Това е по-евтино и позволява да бъде заменен деформиран диск с нов, докато възстановяването на старият ще струва повече. В допълнение към това алуминиевите джанти имат способността да предават ударни ефекти към окачването, като по този начин намаляват експлоатационния му живот.
Висококачествените джанти от чуждестранни производители са по-скъпи. Те са направени от сплави, които са по-балансирани по отношение на пластичността до твърдостта. Такива продукти показват висока якост на удар при по-ниско тегло.

Джанти от магнезиева сплав

За тяхното производство се използват магнезиеви сплави, което определя положителните им качества.
Магнезиевите дискове имат висока специфична якост в сравнение с алуминиевите дискове.
Продуктите, изработени от магнезиеви сплави, имат ниска плътност, поради което и по-ниско мъртво тегло.
От друга страна, такива дискове са по-податливи на корозия, когато са изложени на хлоридни противоракови материали. В резултат на това на повърхността на дисковете се появяват ивици.
Изборът на лети джанти за автомобил трябва да се третира отговорно. При избора и покупката им се вземат предвид производителя на диска, надеждността на доставчиците, внимателното проучване на маркировката на диска.
Срокът на експлоатация на алуминиевите джанти зависи от условията на работа и стила на шофиране. Логично е да се даде предпочитание на марковите алуминиеви джанти за автомобил, защото те са тези, които се показват достойно на пътната настилка с различно качество и на неравен терен.

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *